Kuka on tuomarina Argentiinan seuraavassa ottelussa Qatarin MM-kisoissa?

Argentiina kohtaa tiistaina 13. joulukuuta Qatarin MM-kisojen välierissä Kroatian. Ottelusta odotetaan hyvin mielenkiintoista, ja tähtipelaajien lisäksi monen futisfanin huomio on siinä, kuka ottelussa toimii tuomarina.

Lionel Scalonin suojattien viime ottelu – puolivälierä Hollantia vastaan – nousi uutisotsikoihin ympäri maailmani suurelta osin juuri tuomarityöskentelyn takia.

Ottelussa tuomarina toiminineen espanjalaisen Manuel Lahozin tuomarointia ruodittiin ottelun jälkeen monin sanankääntein. Myös Argentiinan kapteeni ja kiistaton ykköstähti Lionel Messi tylytti Lahozia ottelun jälkeisissä haastatteluissaan, jonka myötä ihmisiä kiinnostaa, kuka on tuomarina Argentiinan ja Kroatian välisessä välierässä.

Messin ja kumppaneiden helpotukseksi tuomarina ei tule olemaan Lahoz, jonka viimeiseksi ottelussa turnauksessa jäi perjantai-illan välierä.

Espanjalaistuomarin sijaan turnauksen ensimmäisen välierän erotuomarina toimii kokenut italialainen Daniele Orsato, joka on kuulunut maailman eliittituomareiden joukkoon jo vuosikymmenien ajan.

Kuva: AFP

Kuka on Daniele Orsato?

Daniele Orsato on italialainen eruotuomari, joka tulee toimimaan tuomarina Argentiinan ja Kroatian välierässä jalkapallon MM-kisoissa 2022.

Ensimmäisen kansallisen ottelunsa 47-vuotias Orsato vihelsi jo vuonna 2002, jolloin hän toimi ensimmäistä kertaa erotuomarina Serie C:ssä.

Italian pääsarjaan Serie A:han hän eteni jo viisi vuotta myöhemmin vuonna 2007, ja siellä hän on viheltänyt yhtäjaksoisesti jo 15 vuoden ajan. Pääsarjassa debytoimisensa jälkeen Orsato on toiminut tuomarina yli 250 Serie A -ottelussa, jonka lisäksi hänellä on portfoliossaan lähes 50 Mestarien liigan ottelussa.

Ensimmäisen UCL-ottelun Orsato tuomaroi kymmennen vuotta sitten vuonna 2012 ottelussa, jossa portugalilainen Porto voitti kroatialaisen Dinamo Zagrebin 2-0 lukemin.

Italian Cupin eli tuttavallisemmin Coppa Italian finaalin hän on tuomaroinut kolme kertaa ja vuonna 2020 hänen vastuullaan oli Paris Saint-Germainin ja Bayern Munichin välinen Mestarien liigan finaali.

Ensimmäiset arvokisat Orsatolle olivat EM-kisat kesällä 2021, joissa hän vihelsi kolme ottelua. Italialaisen korttikäsi kävi noissa kisoissa kuumana, sillä kolmen ottelun aikana hän antoi peräti 14 varoitusta ja yhden punaisen kortin.

Onko Daniele Orsato ollut koskaan tuomarina Argentiinan tai Kroatian pelissä?

Orsato on toiminut uransa aikana vain kerran tuomarina ottelussa, jossa Argentiina on ollut mukana. Tämä tapahtui käynnissä olevien Qatarin MM-kisojen lohkovaiheessa, kun italialainen tuomaroi Argentiinan ja Meksikon välistä ottelua. Tässä ottelussa keltainen kortti viuhui viisi kertaa.

Kroatian otteluita Orsato on tuomaroinut kolme kertaa. Ensimmäiset kaksi näistä päättyivät Kroatian voittoihin Tshekkiä ja Unkaria vastaan, mutta viimeisin Kroatian ottelu Englantia vastaan päättyi Zlatko Dalicin suojattien tappioon.

Missä otteluissa Daniele Orsato on ollut tuomarina Qatarin MM-kisoissa?

Orsato oli edellisissä jalkapallon MM-kisoissa vuonna 2018 vain videotuomarina, mutta Qatarin MM-kisat käynnistyivät hänen pillin kautta. Kokenut italialainen oli nimittäin erotuomarina turnauksen avausottelussa, kun isäntämaa Qatar kohtasi Ecuadorin. Ottelu päättyi Ecuadorin 2-0 voittoon, ja tuossa ottelussa Orsato antoi yhden rangaistuspotkun sekä kuusi keltaista korttia.

Avausottelun lisäksi Orsato toimi tuomarina vain jo aiemmin mainitussa Argentiinan ja Meksikon välisessä ottelussa, joka päättyi Albinocelesten rutiininomaiseen 2-0 voittoon Meksikosta.

Ketkä toimivat avustavina tuomareina Argentiinan ja Kroatian ottelussa?

Orsaton lisäksi Argentiinan ja Kroatian välisessä välierässä toimivat tuomareina alta löytyvät nimet:

  • Ciro Carbone (Avustava erotuomari)
  • Alessandro Giallatini (Avustava erotuomari)
  • Mohammed Abdulla Mohammed (Neljäs erotuomari)
  • Massimiliano Irrati (VAR)
  • Paolo Valeri (Avustava VAR)