Saksan jalkapalloliitto uhkaa haastaa FIFA:n oikeuteen

Saksan jalkapalloliiton uhkaus tuli sen jälkeen, kun supermarketketju-REWE katkaisi kumppanuuden DFB:n kanssa protestiksi Qatarin MM-kisoista.

DFB ilmoitti myöhään tiistai-iltana, että se harkitsee oikeustoimia FIFA:a vastaan. FIFA uhkasi rangaista Saksan jalkapallomaajoukkuetta, mikäli se käyttäisi OneLove -käsinauhoja jalkapallon MM-otteluissa, jonka seurauksena DFB perui kyseisten käsinauhojen käytön.

Saksan suurin supermarketketju ei kuitenkaan DFB:n päätöksestä tykännyt, jonka seurauksena se katkaisi kaiken kaupallisen yhteistyön Saksan miesten jalkapallomaajoukkueen kanssa.

DFB kielsi pelaajiltaan käsinauhojen käytön sen vuoksi, että FIFA uhkasi antaa joukkueen kapteenille keltaisen kortin jo ennen ottelun alkamista, mikäli joukkue käyttäisi OneLove -käsinauhoja.

FIFA lähetti saman uhkauksen kuudelle muulle Euroopan maalle, jotka suunnittelivat nauhojen käyttöä. Jalkapalloliiton ukaasi on aiheuttanut melkoisen kohun, ja sitä ovat ehtineet kommentoimaan jo paitsi Saksan kapteeni Manuel Neuer, myös Hollannin kippari Virgil van Dijk.

Saksalaisen Bild-lehden haastattelussa DFB:n puhemies Stefan Simon vahvisti uusimmat huhut ja kertoi, että Saksan jalkapalloliitto on lähettänyt kysymyksen FIFA:n päätöksen oikeudenmukaisuudesta kansainväliseen urheiluoikeuteen, CAS:iin.

”FIFA on kieltänyt meitä käyttämästä symbolia, joka kuvastaa monimuotoisuutta ja ihmisoikeuksia. Kiellon lisäksi he uhkasivat urheilullisilla rangaistuksilla, joita he eivät kuitenkaan täsmentäneet. DFB haluaa selvittää, onko FIFA:n päätös lainmukainen”, hän sanoi.

Uhkauksen johdosta kaikki seitsemän eurooppalaista maata peruivat aikeensa OneLove -käsinauhojen käytöstä, koska he pelkäsivät FIFA:n mahdollisia urheilullisia rangaistuksia.

Saksa sai kuitenkin maksaa tästä kalliisti, kun REWE oli ensimmäinen maan yhteistyökumppani, joka katkaisi kaikki sponsorisiteet Saksan jalkapallomaajoukkueen kanssa.

”Seisomme vahvasti monimuotoisuuden takana – ja jalkapallo on myös monimuotoisuutta. Me elämme tämän ajatuksen takana ja puolustamme sitä,” sanoi Reve Groupin toimitusjohtaja Lionel Souque. ”FIFA:n skandaalimainen asenne on täysin hyväksymätöntä.”

Muut yritykset seurasivat nopeasti perässä ja Adidas tiedottikin pian REWE:n perään seuraavasti: ”Uskomme siihen, että urheilun pitäisi olla kaikille avointa. On välttämätöntä jatkaa asiasta puhumista.” Volkswagen kuvaili FIFA:n käytöstä ”hyväksymättömäksi”.

Kuva: Getty Images

Myös Saksan jalkapallomaajoukkue otti asiaan kantaa tiistai-illan lehdistötilaisuudessaan. Päävalmentaja Hansi Flickiltä ja keskikenttäpelaaja Joshua Kimmichiltä pyydettiin mielipidettä muun muassa siitä, mitä mieltä he ovat FIFA:n päätöksestä sekä DFB:n päätöksestä haastaa FIFA oikeuteen.

”Joukkue on järkyttynyt ettei tällaista asiaa hyväksytty,” kommentoi Flick FIFA:n uhkausta. ”Mielestäni on hävettävää, ettei enää sallita ihmisoikeuksien puolustamista.”

Hän lisäsi, ”Jos kyse olisi ollut vain keltaisesta kortista, olisi asia sopinut meille, mutta FIFA ei tarkentanut mahdollisia urheilullisia rangaistuksia. On häpeällistä, ettei meidän taistelua ihmisoikeusten puolesta sallittu.