Saudi Arabia julisti kansallisen vapaapäivän Argentiina-voiton kunniaksi

Saudi Arabia kirjoitti tiistaina historiaa, kun se kaatoi sensaatiomaisella tavalla Qatarin MM-kisojen avausottelussaan Argentiinan 2-1 lukemin.

Kruununprinssi Mohammed bin Salman ehdotti ottelun jälkeen kuningas Salmanille, että maan tulisi julistaa voiton kunniaksi kansallinen vapaapäivä, johon kuningas suostui.

Kansalliseksi vapaapäiväksi julistettiin keskiviikko 23. marraskuuta, jolloin kenenkään työntekijän ei tarvitse mennä töihin, eikä opiskelijoiden tarvitse mennä kouluun.

Vapaapäivä koskee työntekijöiden osalta myös yksityistä sektoria ja opiskelijoiden osalta kaikkia kouluasteita.

Kuningaskunnan opetusministeriö kiirehti lisäksi tiedottamaan, että kaikki mahdolliset kokeet, jotka oli tarkoitus järjestää keskiviikkona, siirretään jouluun 7. päivälle.

Lisäksi Saudi Arabian pörssi Tadawul ilmoitti että se keskeyttää kaupankäynnin keskiviikkona, ja paluu normaaliin päiväjärjestykseen tapahtuu torstaina 24. marraskuuta, kun maa on päässyt juhlistamaan voittoaan.

Saudi Arabian kadut täyttyivät tiistai-iltapäivänä kansasta, kun kansalaiset juhlivat suorastaan käsittämätöntä voittoaan Argentiinasta, joka oli 36 ottelun mittaisessa voittoputkessa.

Kansalaiset juhlivat voittoa heiluttaen maan vihreää lippua ja huutaen samalla iskulauseita, joilla pyrittiin tuomaan esille uutta aikakautta jalkapallossa.

Saudi Arabian asuntoministeriössä markkinointipäällikkönä työskentelvä Ghassan Alvan, 42, kommentoi voittoa seuraavin sanoin: ”Olemme niin onnellisia voitosta. Ottelu oli upea esitys Kotkiltamme.

”Uskomme joukkueeseen oli vahva, ja he täyttivät odotuksemme. Kirjoitimme tänään historiaa.”

”Uskomatonta, fantastista, käsittämätöntä”,  lisäsi urheilulehden toimituksessa työskentelevä Abdulrahman Abed. ”Onnittelut jokaiselle. Tämä merkitsee niin paljon jokaiselle Saudi Arabian kansalaiselle. Tämä voitto antaa valtavan boostin jokaiselle jalkapallon MM-kisoissa mukana olevalle Arabimaalle.”

Voitto näytti yhdistävän myös valtioiden johtajia, sillä Saudi Arabian naapurimaat, jotka eivät ole aina olleet kovin ystävällismielisiä, kiiruhtivat onnittelemaan Saudien suurta voittoa.

Loppuvihellyksen jälkeen Dubain hallitsija, Sheikki Mohammed bin Rashid al-Maktoum twiittasi onnittelunsa Saudi Arabialle.

Näin teki myös Qatarin emiiri Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani, joka oli kietonut kuvassaan itsensä Saudi Arabian lippuun. Kyseessä oli hieno ele, sillä Qatarin ja Saudi Arabian välillä on ollut viime vuosien aikana isoja riitoja, eikä vähiten jalkapallon MM-kisojen hakuprosessiin liittyen.

Riitojen aika näyttäisi nyt olevan ohi, ja Saudi Arabian voiton katsotaankin olevan sellainen asia, jonka taakse koko Arabiyhteisö voi tukeutua. Se tuo paitsi turvaa, myös osoituksen siitä, että mikä myös tämän maanosan kansalaisille kaikki on mahdollista.