Iranin jalkapallomaajoukkueen pelaajien perheenjäseniä on uhkailtu kidutuksella ja vangitsemiselle heidän oman maan hallituksen toimesta, mikäli joukkueen pelaajat eivät kunnioita maan rituaaleja ennen tiistaista Iran-ottelua.
Tuoreimpien tietojen mukaan Iranian Revolutionary Guard Corpsin (IRCG) ja 26 Iranin pelaajan välillä järjestettiin tapaaminen Englanti-ottelun jälkeen, jossa Iranin pelaajat kieltäytyivät laulamasta Iranin kansallislaulua ennen ottelun alkamista.
Pelaajat kertoivat, että Iranin viranomaiset olivat uhanneet heidän perheenjäseniään kidutuksella ja vankeustuomioilla, mikäli pelaajat pysyvät hiljaa kansallislaulun ajan ja liittyvät hallituksen vastaisiin mielenosoituksiin tiistain USA-ottelussa.
Viime perjantaina pelatussa Wales-ottelussa Iranin pelaajat lauloivat kansallishymnin, todennäköisesti siis tähän pakotettuina.
Ottelun jälkeen Iranin pelaajia ja valmennusta nimittäin seurasivat IRGC:n virkamiehet, jotka estivät myös joukkueen jäsenten kontaktit ulkomaalaisiin tai keneen tahansa ihmiseen, joka ei kuulu Iranin jalkapallomaajoukkueen henkilökuntaan.
”Paikalla Qatarissa on monta Iranin turvallisuuspalvelun virkamiestä seuraamassa ja valvomassa pelaajia,” sanoi nimettömänä pysyttelevä lähde uutistoimisto CNN:lle.
Iranin päävalmentajana toimiva portugalilainen Carlos Quieroz piti myös oman yksityisen tapaamisen IRGC:n kanssa sen jälkeen, kun virkamiehet olivat uhkailleet joukkueen pelaajia ja perheenjäseniä.
Queiroz sanoi aiemmin, että Iranin pelaajilla on oikeus protestoida jalkapallon MM-kisoissa, kunhan he kunnioittavat FIFA:n sääntöjä.
Iranin pelaajille oli ennen turnauksen alkua luvattu ”lahjoja ja autoja”, mutta avausottelussa Englannille koetun 2-6 -murskatappion jälkeen Iranin hallitus vaihtoi taktiikka. Suurin syy tähän oli tietenkin häpeä siitä, ettei yksikään maajoukkueen pelaaja laulanut ylpeänä maan kansallislaulua.
”Viime pelissä Walesia vastaan, hallitus lähetti otteluun satoja maksettuja katsojia, joilla pyrittiin luomaan valheellinen kuva Iranin kannatuksesta. Seuraavassa pelissä USA:a vastaan maksettujen katsojien määrä tulee nousemaan, ja mahdollisesti voidaan puhua jopa tuhansista maksetuista katsojista, jotka ovat kaikki Iranin hallituksen palkkalistoilla,” kommentoi asiaa sama nimettömänä pysyttelvä CNN:n lähde.
Iranin jalkapallomaajoukkueen hiljainen protesti juontaa juurensa Iranin islamilaisen tasavallan hallituksen vastaisiin protesteihin, jotka ovat jatkuneet jo kuukausien ajan. Kaikki lähti liikkeelle siitä, kun Iranin moraalipoliisi pidätti 22-vuotiaan Mahsa Aminin, joka kuoli pidätyksen jälkeen poliisiväkivallan seurauksena.
Tällä hetkellä protesteissa on kuollut jo yli 450 ihmistä, ja lisäksi noin 20 000 ihmistä on pidätetty.