Voidaanko USA sulkea ulos jalkapallon MM-kisoista?

Iran etsii tällä hetkellä toimia, joilla se saisi suljettua USA:n jalkapallomaajoukkueen ulos Qatarin MM-kisoista.

Kohu alkoi siitä, kun USA:n jalkapalloliiton viralliset sosiaalisen median tilit niin Twitterissä kuin Instagramissa julkaisivat kuvan Iranin lipusta ilman islamilaisia symboleita, jotka löytyvät virallisesta Iranin islamilaisen tasavallan kansallislipusta.

USA poisti kuvat sometileiltään muutaman tunnin sisällä niiden julkaisusta, mutta ne olivat maan jalkapalloliiton mukaan täysin tahallisia julkaisuja, eivätkä suinkaan vahinkoja.

Yhdysvaltain jalkapalloliitto kommentoi kuvien olleen ”erinomainen tapa tukea iranilaisia naisia heidän taistelussaan perusoikeuksien puolesta”, vaikka kuvat sometileiltä sittemmin poistettiinkin.

Iranin hallitus reagoi USA:n julkaisuihin syyttämällä heitä Jumalan poistamisesta kansallislipusta. Lisäksi Iranin jalkapalloliitto kertoi, että se tekee valituksen FIFA:lle Iranin islamilaisen tasavallan vaakunan poistamisesta.

”Teot Iranin islamilaisen tasavallan kansallislippua kohtaan ovat vastoin kansainvälistä lakia ja moraalia, ja viemme tämän asian eteenpäin FIFA:n eettisen lautakunnan tarkasteltavaksi. Heidät pitää saada vastuuseen,” kommentoi asiaa Iranin jalkapalloliiton lakineuvoja Safia Allah Faghanpour.

”Heidän täytyy kantaa vastuu. Tietenkin he haluavat vaikuttaa Iranin peliesitykseen Yhdysvaltoja vastaan tällä teolla.”

USA:n jalkapalloliiton Twitter-tilillä kuva oli nähtävissä julkaisussa, jossa esiteltiin jenkkien kaikki lohkovaiheen ottelut. Kuvan Iranin lipun väreinä olivat vain vihreä, valkoinen ja punainen. Sama julkaisu oli nähtävillä myös joukkueen Facebook- ja Instagram-tileillä.

Todellinen Iranin islamilaisen tasavallan lippu oli nähtävillä USA:n jalkapalloliiton verkkosivuilla julkaisussa, jossa näytettiin jalkapallon MM-kisojen B-lohkon tilanne.

USA:n joukkueen puolustajat Tim Ream ja Walker Zimmermann kommentoivat asiaan liittyen sunnuntaina, etteivät pelaajat tai päävalmentaja Gregg Berhalter olleet julkaisusta etukäteen tietoisia.

”Uskon että joukkueemme on niin keskittynyt tehtäväänsä, mutta samaan aikaan sympatisoimme ja olemme vahvasti naisten oikeuksien takana ja tuemme heitä,” kommentoi Zimmerman päivän puheenaihetta.

Iranin protesteja seuraava Human Right Activists in Iran kertoi sunnuntaina, että nykyhallitusta vastaan olevat protestit ovat vieneet vähintään 450 ihmisen hengen ja yli 18 000 ihmistä on pidätety.

Iranin hallitus ei ole julkaissut uhrilukuja ja pidätysten määrää moneen kuukauteen, vaan syyttää että protestit ovat lähtöisin ulkomailta, mukaan lukien Yhdysvalloista.